top of page
voedselintolerantie, voedselallergie, diëtist, voedingsadvies

Voedselintoleranties en voedselallergieën

Voedselintoleranties en voedselallergieën zijn twee verschillende aandoeningen met elk hun eigen impact op het lichaam. Wat het verschil tussen beide aandoeningen is, en wat de symptomen zijn, lees je hieronder. 

Wat is een voedselintolerantie?

Een voedselintolerantie ontstaat wanneer je lichaam moeite heeft met het verteren van bepaalde voedingsmiddelen, wat verschillende symptomen kan veroorzaken zoals spijsverteringsproblemen, hoofdpijn, huiduitslag en vermoeidheid. Een lactose-intolerantie en glutenintolerantie (coeliakie) zijn veelvoorkomende voorbeelden van een voedselintolerantie. Het diagnosticeren van een voedselintolerantie vereist vaak het uitsluiten van specifieke voedingsmiddelen uit je dieet. Intoleranties verschillen van voedselallergieën doordat ze niet direct een immuunrespons veroorzaken, maar eerder problemen met de spijsvertering en andere fysiologische reacties kunnen uitlokken.

De symptomen van voedselintoleranties kunnen variëren, afhankelijk van het type intolerantie en de individuele gevoeligheid. Typische symptomen zijn onder andere:

  • Maag- en darmklachten: Buikpijn, opgeblazen gevoel, gasvorming, diarree of obstipatie.

  • Huidproblemen: Eczeem, jeukende huid, roodheid.

  • Hoofdpijn: Migraine of aanhoudende hoofdpijn.

  • Vermoeidheid: Algemene vermoeidheid of gebrek aan energie.

  • Gewrichtspijn: Onverklaarbare gewrichtspijn.

 

Een voedselallergie is een abnormale reactie van het immuunsysteem op bepaalde voedingsmiddelen, waarbij zelfs kleine hoeveelheden allergenen een ernstige reactie kunnen veroorzaken. Symptomen kunnen variëren van huiduitslag, zwellingen en ademhalingsproblemen tot levensbedreigende anafylaxie. Veelvoorkomende voedselallergieën zijn een pinda-allergie, notenallergie,  melkallergie, ei-allergie en schaaldierenallergie. 

Symptomen van een voedselallergie kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen binnen enkele minuten tot enkele uren na blootstelling aan het allergene voedsel optreden. Hier zijn veelvoorkomende symptomen:

  • Huidreacties: Jeukende huid, huiduitslag (eczeem of netelroos), roodheid, zwellingen, en tintelingen in de mond of lippen

  • Maag-darmklachten: Buikpijn, misselijkheid, braken, diarree

  • Ademhalingsproblemen: Piepende ademhaling, kortademigheid, hoesten, verstopte neus, loopneus, of moeite met ademhalen

  • Anafylaxie: Dit is een ernstige, levensbedreigende allergische reactie die onmiddellijke medische hulp vereist. Symptomen zijn onder andere zwelling van de keel en tong, moeite met ademhalen, een snelle hartslag, duizeligheid of flauwvallen

  • Andere symptomen: Branderig gevoel in de mond, tintelingen, duizeligheid, hoofdpijn, en in zeldzame gevallen, een plotselinge daling van de bloeddruk

Als diëtist kan ik helpen bij het opstellen van een veilig en uitgebalanceerd dieetplan, en het bieden van educatie en begeleiding. Daarnaast kan ik begeleiding bieden om  voedseletiketten te interpreteren en om vervangende voedingsmiddelen te vinden.  Ik streef hierbij naar een individuele aanpak en het creëren van gezonde eetgewoonten die passen bij jouw specifieke behoeften.

Symptomen van een voedselintoleranties
Wat is een voedselallergie? 
Hoe kan een diëtist helpen ?
Symptomen van voedselallergieën
bottom of page