top of page
diabetes, suikerziekte, diëtist, voedingsadvies, Malle, Schoten, Brasschaat, Kapellen

Diabetes mellitus

Diabetes of suikerziekte is een chronische aandoening waarbij het suikergehalte in het bloed te hoog is. 

Wat is diabetes? 

Diabetes of suikerziekte is een chronische aandoening waarbij het suikergehalte in het bloed te hoog is. 

Het hormoon insuline dat aangemaakt wordt door de pancreas of alvleesklier speelt een belangrijke rol in het ontstaan van diabetes. Insuline is een  hormoon dat ervoor zorgt dat suiker in je bloedbaan wordt opgenomen in je lichaamscellen om vervolgens omgezet te kunnen worden tot energie. Bij diabetes maakt de pancreas of alvleesklier geen of onvoldoende insuline aan, of werkt de insuline die aangemaakt werd niet meer goed. Daardoor kunnen de lichaamscellen onvoldoende suiker opnemen, en hoopt suiker zich op in de bloedbaan. Dit wordt diabetes mellitus of suikerziekte genoemd. Dit kan zowel op korte als lange termijn leiden tot complicaties.

 

 

 

Er zijn verschillende soorten diabetes. De meest voorkomende vormen van diabetes zijn;

​

  • Diabetes mellitus type 1: Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte waarbij het eigen immuunsysteem de bètacellen in de pancreas aanvalt die insuline aanmaken. Hierdoor is er een absoluut tekort aan insuline, en kan er geen suiker meer opgenomen worden in de lichaamscellen. De behandeling bestaat altijd uit insulinetoediening. Deze vorm van diabetes ontstaat doorgaans op jonge leeftijd (kinderen en jongvolwassenen). Diabetes type 1 kan niet voorkomen worden met bepaalde maatregelen. 

  • Diabetes mellitus type 2: Diabetes type 2 is de meest voorkomende vorm van diabetes. Het ontstaat vooral bij volwassenen boven de 40 jaar. Bij diabetes type 2 wordt er nog wel insuline geproduceerd, maar deze werkt minder goed waardoor je lichaamscellen er ongevoeliger voor worden. Het gevolg hiervan is dat de pancreas of alvleesklier harder gaat werken en meer insuline gaat aanmaken. Op een bepaald moment geraakt de pancreas uitgeput en ontstaat er een verminderde insulineproductie. Diabetes type 2 is grotendeels te voorkomen door middel van een gezonde leefstijl en gezond lichaamsgewicht. 

  • Zwangerschapsdiabetes:  Zwangerschapsdiabetes is een tijdelijke vorm van diabetes die ontstaat tijdens de zwangerschap door hormonale veranderingen. Tijdens de zwangerschap verhinderen zwangerschapshormonen de werking van insuline. Daardoor is er veel meer insuline nodig voor dezelfde hoeveelheid suiker te verwerken. Dit vindt plaats bij elke zwangerschap en in normale gevallen zal de pancreas tijdelijk meer insuline aanmaken om dit te compenseren. Wanneer de pancreas de toegenomen vraag naar insuline niet kan volgen, stapelt suiker zich op in het bloed. Dan spreekt men van zwangerschapsdiabetes. Na de zwangerschap verdwijnt deze vorm van diabetes doorgaans, maar er is wel een blijvend risico om later diabetes type 2  te ontwikkelen. 

 

​

​

Naast medicatie en insulinetoediening is een gezonde eet- en leefstijl een van de belangrijkste pijlers binnen de behandeling van diabetes. Het is verstandig om je hierin te laten begeleiden door een diëtist of diabeteseducator. 

Soorten diabetes
Diabetes en leefstijl
Enkele nuttige en interessante websites;
bottom of page