top of page

5 geschikte tussendoortjes bij diabetes

Bij diabetes of suikerziekte is het belangrijk om de bloedsuikerspiegel gedurende de dag zo stabiel mogelijk te houden. In een overaanbod van bewerkte producten in de supermarkt is het steeds moeilijker om voedzame producten te kiezen en deze te onderscheiden van ultra bewerkte producten. Bij diabetes is dit nog moeilijker. Daarom bespreek ik in deze blog 5 producten die geschikt zijn als tussendoortje bij diabetes.


Product 1: Optimel drinkyoghurt

Drinkyoghurt, Optimel, suikerarm


Drinkyoghurt is een product dat vaak veel toegevoegde suikers bevat. Het voordeel van dit product is dat het geen toegevoegde suikers bevat, maar enkel de zoetstof sucralose. Daardoor heeft deze drinkyoghurt minder effect op de bloedsuikerspiegel. Bovendien is het op basis van magere melk gemaakt, en bevat het dus 0% vet. Daarnaast werden er geen suikers toegevoegd. Het bevat enkel de zoetstof sucralose. Deze drinkyoghurt is dus een geschikt tussendoortje dat suikerarm en vetarm is. Bovendien zorgen de eiwitten ervoor dat je een langer verzadigingsgevoel ervaart. Ideaal bij een kleine honger.


Waar te koop: Albert Heijn


Product 2: Albert Heijn Zero ontbijtkoek
Gezonde peperkoek zonder suiker

Peperkoek is een product waar een behoorlijke hoeveelheid suiker aan toegevoegd wordt. Deze Zero peperkoek van Albert Heijn bevat 0% toegevoegde suikers. Het product werd gezoet met de zoetstof Maltitol waardoor er weinig effect op de bloedsuikerspiegel is. Bovendien is deze peperkoek rijk aan voedingsvezels. Voedingsvezels bieden veel voordelen. Ze zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel, een langer verzadigingsgevoel en een vlotte stoelgang. Wel belangrijk om te weten is dat overmatig gebruik van Maltitol laxerend kan werken. Deze peperkoek is dus een voedzaam tussendoortje bij diabetes dat laag is in suiker en hoog in voedingsvezels.


Waar te koop: Albert Heijn


Product 3: Cankao cacaopoeder

Chocomelk zonder suiker


Zin in een warme chocomelk maar geen idee of dit wel kan bij diabetes? Canderel heeft hiervoor een goed alternatief: Cankoa cacaopoeder. Dit cacaopoeder is gemaakt op basis van zoetstof en is heel gemakkelijk te bereiden. Aan een warme tas van 200 ml magere of halfvolle melk voeg je 5 gram Cankao poeder toe. Bijkomstig is het cacaopoeder rijk aan eiwitten en voedingsvezels. Een lekkere warme tas chocomelk die weinig effect heeft op de bloedsuikerspiegel, het bestaat dus.


Waar te koop: in de meeste supermarkten


Product 4:

Magere plattekaas zonder suiker

Deze magere plattekaas natuur van het merk De Lelie is zeer laag in suikers. Zuivelproducten zoals melk, yoghurt, plattekaas, Skyr bevatten van nature melksuiker of lactose. De melksuiker of lactose in zuivelproducten veroorzaakt dus ook een stijging van de bloedsuikerspiegel. Plattekaas bevat doorgaans minder koolhydraten of melksuiker in vergelijking met yoghurt. Bovendien bevat plattekaas ook meer eiwitten dan yoghurt, wat ervoor zorgt dat je langer verzadigd bent. Eiwitten helpen ook om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Deze magere plattekaas is dus een goed tussendoortje bij diabetes.


Waar te koop: Delhaize


Product 5: Albert Heijn Granola noten 0% toegevoegd suiker

Voedzame granola zonder suiker


Granola of muesli is een bewerkt product waar meestal redelijk wat suiker aan toegevoegd wordt. Deze granola van Albert Heijn heeft een heel gunstige samenstelling. De granola is gemaakt op basis van volkoren granen en noten, waardoor het rijk is aan voedingsvezels. Het suikergehalte in deze granola is zeer laag. Er werden dan ook geen suikers aan toegevoegd. Verder is deze granola ook rijk aan eiwitten. Deze granola is dus een zeer voedzame keuze bij diabetes. Lekker als tussendoortje om bijvoorbeeld met de bovenstaande magere plattekaas te combineren.


Waar te koop: Albert Heijn

Comments


bottom of page